До всіх новин

«Мільйон врятованих життів»: акція до Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

Запрошуємо ЗМІ долучитись до акції «Мільйон врятованих життів», на яку зберуться активісти, представники держави та міжнародні партнери, аби вшанувати пам’ять людей, які померли від СНІДу.

Цього року ми хочемо підкреслити, що дякуючи програмам з профілактики та лікуванню ВІЛ/СНІДу ми зберегли мільйони життів. Адже в рамках проєкту HealthLink, який реалізувала БО “100% Життя” разом із партнерами, за 7 років було протестовано на ВІЛ мільйон українців!

Сьогодні разом ми робимо все можливе, аби перемагати епідемію ВІЛ в Україні. Навіть в умовах повномасштабної війни ми маємо інструменти для контролю власного здоров’я.  

У заході візьмуть участь Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради БО “100% Життя”, представники USAID, PEPFAR, МОЗ та ЦГЗ, Роман Гайлевич, директор UNAIDS в Україні.

Акція відбудеться 17 травня 2024 року о 10:00  біля меморіалу “Червона стрічка”за адресою Київ, вул. Лаврська, 23.  

Тривалість заходу 1 година, після чого у ЗМІ буде можливість поспілкуватися з учасниками акції. 

У разі повітряної тривоги захід переноситься на 1 годину з моменту закінчення тривоги. Під час тривоги учасники мають прослідувати у найближче укриття. 

Контакти для ЗМІ:

Юлія Загородна, 0972826315, juliazagorodna@gmail.com

У третю неділю травня, відзначається Міжнародний день пам’яті людей, які померли від СНІДу. В цей день активісти по всьому світу не тільки вшановують пам’ять померлих, але й говорять про життя. Сьогодні із ВІЛ можна жити. Спільними зусиллями партнерів, донорів та держави робиться все можливе, аби програми з профілактики і підтримки працювали, було доступне тестування та лікування. Так, однією з опор системи охорони здоров’я є проєкт HealthLink. Це з наймасштабніших проєктів у сфері громадського здоров’я.  

Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних.  При цьому напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, наша країна демонструвала надзвичайний прогрес у боротьбі з епідемією. Проте кожна  третя ВІЛ-позитивна людина або не знала свій ВІЛ-статус, або залишилася поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримувала лікування (АРВ-терапію).

Наголошуємо, що сьогодні, попри виклики воєнного часу, тестування та лікування ВІЛ, профілактика та сервіси є доступними в Україні. Все про ВІЛ за посиланням https://prozdorovia.in.ua/choise/ .

Після початку повномасштабної війни росії в Україні, виник ризик катастрофічного дефіциту ліків для пацієнтів із ВІЛ. На екстрений запит Центру громадського здоров’я та найбільшої пацієнтської організації БО “100% Життя”, програма PEPFAR інвестувала 13 мільйонів доларів на екстрену закупівлю ліків. Наразі міжнародні партнери PEPFAR, USAID та Глобальний Фонд вже погодили фінансування на закупівлю ліків на наступні два роки. 

  • 446
  • 0
Поділитись