До всіх новин

УГСПЛ попереджує дискримінацію пацієнтів з ВІЛ у медзакладах

Юрист УГСПЛ в рамках проекту з БО «100% Життя» захистив права ВІЛ-інфікованої клієнтки щодо забезпечення безперешкодного доступу до первинної медичної допомоги без дискримінації за ознакою ВІЛ-інфекції.

Клієнтка звернулась з приводу проявів дискримінації до неї з боку лікарів сімейної амбулаторії. Дискримінація проявлялась в тому, що для проходження загального аналізу крові, сечі та біохімії, клієнтка кожного разу була змушена отримувати додатковий дозвіл на їх проходження у завідуючої амбулаторії, тоді як до інших пацієнтів такої вимоги не ставили. Крім того, сімейний лікар на направленнях ставив позначку В20.

Юрист зв’язався з головним лікарем ЦПМСД з приводу позначок, однак, через те, що у клієнтки не було ані копії, ані фото такого направлення, з письмовою скаргою не звертався. За результатами такої юридичної медіації, головна лікарка заявила, що жодних розпоряджень з цього приводу не давала, запропонувала звернутися пацієнтам до неї особисто із письмовими скаргами.

Під час повторної консультації з клієнткою їй було запропоновано змінити сімейного лікаря та попередити наступного лікаря разу про неприпустимість будь яких посилань на її ВІЛ-статус на направленнях на рутинні аналізи. Клієнтка дійсно змінила лікаря. Позначки ставити на направленням перестали.

Проте у лютому 2019 року клієнтка звернулась повторно – знову зі скаргою на перепони у доступі до первинної медичної допомоги. Звернувшись в черговий раз до сімейного лікаря для проходження аналізів, вона знову отримала вимогу про отримання підтвердження від завідуючої амбулаторії. Записавшись на прийом до завідуючої, клієнтка зіткнулась з неприпустимим ставленням. Завідуюча амбулаторії вимагала заключення про необхідність здачі аналізів від лікаря «СПІДолога» та відповідний запис про це у амбулаторній картці пацієнтки.

Жінка звернулася до інфекціоніста  поліклінічного відділення міської лікарні за відповідним записом. Інфекціоніст надала довідку, але запис в загальну картку не зробила, посилаючись на збереження таємниці діагнозу. Отримавши довідку, жінка знову прийшла на прийом до завідуючої амбулаторії та дізналася, що відтепер запис на аналізи відбуватиметься в реєстратурі закладу та всі питання вирішуватимуться в порядку черги.

Вся ситуація дуже обурила жінку, оскільки лікарі знаходяться у різних лікувальних закладах, досить віддалено розташованих один від одного, працюють за різними графіками, отже на отримання направлення на аналізи жінка витратила 5 днів та досить суттєву для неї суму на проїзд. Клієнтці була надана допомога у оформленні письмової заяви та консультація з приводу реалізації права на звернення. З допомогою юриста УГСПЛ клієнтка подала заяву до головного лікаря ЦПМСД зі скаргою на дискримінацію та отримала позитивний результат її розгляду.

Керівництво ЦПМСД відреагувало на звернення – перед клієнткою письмово вибачились, а також було провело заняття щодо захисту персональних даних, захисту інформації та доступу до охорони здоров’я для всіх лікарів амбулаторій Центру з метою недопущення подальших порушень лікарями та працівниками Центру.

Завдяки грамотному юридичному супроводу досудової справи була вирішена не лише проблема конкретного клієнта, але і були здійсненні заходи, спрямовані на попередження аналогічних дискримінаційних порушень у майбутньому щодо інших пацієнтів.

Безкоштовна юридична допомога у цій справі була надана юристами УГСПЛ в рамках проекту «Розвиток правової мережі для захисту прав людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, представників ключових спільнот ЛЖВ та осіб, хворих на туберкульоз» за фінансової підтримки Благодійної організації «100% Життя» в рамках реалізації  проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я», що реалізується за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби з СНІДом, туберкульозом та малярією.

  • 1907
  • 0
Поділитись