До всіх новин

Підсумки проекту з лікування гепатиту С: вилікувано 414 пацієнтів

У квітні 2019 року завершився пілотний проект EQUIP  з лікування гепатиту С у пацієнтів з ВІЛ, активна фаза якого розпочалася у квітні 2018 року. Сайтом для реалізації проекту від  БО «100% життя» була 5 Київська міська клінічна лікарня. Завдяки спільним зусиллям лікарів, соціальних працівників та фахівців «100 відсотків життя. Київ» до проекту залучено 434 пацієнта з ключових груп ризику (людей, вживаючих ін’єкційні наркотики, робітників комерційного сексу, чоловіків, які мають секс з чоловіками, партнери осіб з вірусним гепатитом С та ін.), хворих на вірусний гепатит С або з ко-інфекцією ВІЛ/вірусний гепатит С. Курс лікування гепатиту С препаратами прямої противірусної дії завершили  432 пацієнта. Включення соціального супроводу та самовіддана праця соціальних працівників дозволила втримати на лікуванні 99,5% учасників проекту та забезпечити фінальне обстеження через 3 місяці після завершення лікування для 98,8% (абс.427) пролікованих пацієнтів.

В рамках проекту 1000 осіб з ключових груп пройшли обстеження на вірусний гепатит С. До лікування було залучено осіб, які перебували в черзі очікування на лікування в 5 Київській міській клінічній лікарні, а також осіб із щойно встановленим діагнозом «гепатит С”. Як показав проект, тактика одночасного тестування швидкими тестами на ВІЛ та гепатит С є виправданою та ефективною у встановленні діагнозу ВІЛ інфекції через діагностику вірусного гепатиту С та в подальшому забезпечення догляду та початку антиретровірусної терапії (АРТ). Так, з 442 осіб, які пройшли одночасне обстеження на гепатит С та ВІЛ у 19 осіб виявлено ВІЛ, 18 з яких розпочали АРТ.

За результатами фінального обстеження 414 осіб досягли стійкої вірусологічної відповіді (СВВ12) та вилікувалися від гепатиту С. На жаль, у 13 осіб була невдача лікування. Загалом показник ефективності противірусного лікування на сайті 5-ї Київської міської клінічної лікарні склав 95,8%.

Спрощена модель діагностики та лікування вірусного гепатиту С запропонована проектом EQUIP може стати допоміжним фактором в розробці Національної стратегії та плану дій з елімінації вірусних гепатитів в Україні. БО  «100 % Життя» разом з партнерами бере активну участь у боротьбі з епідемією ВІЛ, вірусного гепатиту С в Україні.

EQUIP – перший глобальний консорціум, який впроваджує розширення інноваційних методів лікування та профілактики ВІЛ та ко-інфекції ВІЛ/вірусного гепатиту С у 17 країнах світу. Провідні урядові установи США PEPFAR та USAID забезпечують фінансування EQUIP для досягнення  глобального контролю за епідемією ВІЛ.

Партнером EQUIP в Україні є неприбуткова організація Right to care, яка підтримує та забезпечує профілактику, догляд та лікування ВІЛ та супутніх захворювань. Проект EQUIP в Україні – це демонстраційний проект з оцінки спрощеної стратегії противірусного лікування гепатиту С в Україні.

БО «100 % ЖИТТЯ» стала одним із партнерів, які реалізували проект EQUIP за координаційної підтримки Right to care та Центру громадського здоров’я МОЗ України. Досвід впровадження дослідницького типу проектів є важливим та цінним для БО «100 % ЖИТТЯ».

  • 3739
  • 0
Поділитись