До всіх новин

Українська система охорони здоров’я готова до реєстрації та запуску обігу медичного канабісу

Українська система охорони здоров’я готова до реєстрації іноземними виробниками перших активних фармацевтичних інгредієнтів, дистрибуції в аптечні заклади та, відповідно, доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу. 

«Міністерство охорони здоров’я та Кабінет міністрів України ухвалили майже всі необхідні підзаконні акти для того, щоб легалізація медичного канабісу в Україні відбулася», – повідомила під час пресконференції в середу виконавча директорка БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко. 

Народна депутатка України, членкиня Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина закликала Державну службу з лікарських засобів та контролю за наркотиками провести консультації для бізнесу, а бізнес – якомога швидше реєструвати ліки в Україні, адже цього потребують пацієнти. 

«Легалізація медичного канабісу – це не лише про здоров’я пацієнтів, хоча здебільшого про них, ще це про цивілізований світ, про Європу, про права людини. Ми довго чекали коли цей закон запрацює. На сьогодні ухвалені ліцензійні вимоги, ухвалені накази про медичні стани і форми, готова електронна система. Потрібно працювати в цьому ринку, нам потрібні ліки. Тому ми дуже закликаємо всіх зацікавлених сторін починати реєструвати лікарські засоби, це вже можливо. Ми зі свого боку обіцяємо контролювати, щоб все було прозоро», – сказала вона. 

Депутатка додала, що ухвалений законопроєкт та нормативна база – це лише перший крок.

«Ми чекатимемо від МОЗ ще більш прогресивної рамки, зокрема, щодо розширення хвороб та станів, при яких дозволено вживання медичного канабісу. На жаль, зараз ПТСР не включений в перелік. Ми будемо працювати над проведенням досліджень для підтвердження протоколів лікування щодо ПТСР», – наголосила вона, додавши, що необхідно також в майбутньому забезпечити включення медичного канабісу до програми реімбурсації, щоб пацієнти могли отримувати його безоплатно, як це зараз відбувається в Німеччині та Канаді.

Щоб закон запрацював, Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до понад 20 нормативно-правових документів. Про основні регуляції та зміни, що були впроваджені, розповіла заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич

«Ми розуміємо, наскільки важливим є доступ до ліків на основі канабісу для українських пацієнтів, тож працюємо над тим, щоби забезпечити його якомога скоріше. Разом із колегами ми вже зробили багато. Передусім уряд дозволив використання канабісу в медичних цілях – для цього канабіс, його смоли, настоянки та екстракти виключили з переліку особливо небезпечних речовин. Проте як і раніше, рекреаційне вживання канабісу залишається забороненим. Обіг медичного канабісу буде прозорим і на 100% простежуваним – від насінини до пацієнта», – сказала вона.

Заступниця міністра додала, що Уряд ухвалив зміни до нормативно-правових актів, які врегулюють всі етапи обігу медичного канабісу: умови вирощування, проведення лабораторних досліджень щодо вмісту ТГК, умови відпуску в аптечних закладах як екстемпоральних ліків, так і готових препаратів, вимоги щодо імпорту медичного канабісу тощо.

Щодо переліку станів та хвороб, а також форм випуску, то медичний канабіс буде доступний у формі оральних крапель, твердих капсул та паст і гелів для ротової порожнини пацієнтам із хронічним або нейропатичним болем, нудотою та блюванням, спричиненими хімієтерапією, із хворобою Паркінсона, синдромом Туретта, фармрезистентною епілепсією, захворюваннями, що спричиняють судомні напади у дитячому віці (синдром Леннокса-Гасто, синдром Драве, туберозний склероз), втратою ваги, повʼязаною з анорексією внаслідок хвороб, зумовлених ВІЛ, та іншими станами за наявності висновку лікарсько-консультативної комісії у закладах охорони здоровʼя, що мають наукову базу. Цей перелік заснований на найсучасніших дослідженнях і доказах ефективності, проте він періодично переглядатиметься за наявності нових доказових досліджень.

Марія Карчевич наголосила, що вже 1 жовтня в Україні запрацювала електронна інформаційна система обліку обігу медичного канабісу: «Саме в цифрових рішеннях Україна буде унікальною, бо у нас побудована електронна система обігу, в якій будуть фіксуватися усі 35 видів операцій щодо 13 об’єктів обліку. У системі реєструватимуться всі суб’єкти господарювання (юридичні особи, ФОП), які працюватимуть з медичним канабісом: аптеки, які планують виготовляти з нього ліки; медзаклади, які планують використовувати його в медичній практиці; імпортери, які планують ввозити на територію України насіння чи садивний матеріал конопель для медичних цілей, рослинну субстанцію канабісу для ліків чи готові ліки з медичного канабісу тощо. Система тільки запрацювала, а ми вже маємо першу реєстрацію від аптеки з Черкас». 

Геннадій Шабас, голова Української асоціації медичного канабісу, повідомив, що жоден виробник досі не подався на реєстрацію АФІ в Україні.

«Насправді багато що зроблено, але, на жаль, ще не зареєстровано жодного активного фармацевтичного інгредієнта.  Ми активно ведемо роботу з виробниками. Дуже чекаємо на постанову, якою затвердять квоти для імпортерів, що дасть поштовх реєструвати АФІ та зробить ліки в Україні доступними», – сказав він.

Своєю чергою Дмитро Шерембей, Голова координаційної ради БО «100% Життя», додав,  що «завдяки цьому законопроєкту перемогли всі українські пацієнти, адже легалізація медичного канабісу дозволить їм покращити якість свого життя та позбутися болю». 

 

  • 149
  • 0
Поділитись