До всіх новин

Люди, які живуть з ВІЛ, мають пріоритет до вакцинування від COVID-19 — дослідження

Команда адвокації БО «100 % Життя» підготувала Аналітичний звіт щодо доцільності пріоритезації людей, що живуть з ВІЛ, для вакцинації від COVID-19 в Україні. 
Так, щонайменше 24 країни світу включили людей із імунодефіцитами до пріоритетної групи у доступі до вакцинації. Численні дослідження підтверджують значно вищі ризики тяжкого перебігу та вірогідності летальних наслідків коронавірусної хвороби у людей, які мають ВІЛ-позитивний статус, порівняно з людьми, які не мають супутніх захворювань. Однак, попри те, що у своїх інформаційних матеріалах МОЗ все ж рекомендує вакцинацію людей, які живуть із ВІЛ, як групи ризику, офіційні документи (зокрема Дорожня карта впровадження вакцини від COVID-19) не виокремлює імунодефіцити як супутнє захворювання, що є критерієм для пріоритезації відповідної групи пацієнтів.
«ВООЗ у своїх рекомендаціях по пріоритезації груп для імунізації від COVID-19 зазначає про необхідність урахування національного контексту при визначенні груп ризику. Враховуючи ситуацію із рівнем захворюваності ВІЛ в Україні, питання вакцинації людей, які живуть із ВІЛ, має стояти значно гостріше. Тому для нас вкрай важливо донести необхідність імунізації людей, які мають ВІЛ-позитивний статус, для уникнення тяжких наслідків перебігу коронавірусної хвороби, та запевнити їх у безпечності такої вакцинації — адже всі наявні в Україні вакцини є рекомендованими ВООЗ для застосування людей із ВІЛ», — говорить директор з політики та адвокації Сергій Дмитрієв.
Звіт  та дослідження були виконані за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Забезпечення рівного доступу до вакцин і препаратів для лікування COVID-19»
  • 1244
  • 0
Поділитись