До всіх новин

150 тисяч пацієнтів з ВІЛ/СНІД вдалось врятувати за 20 років

150 тисяч пацієнтів з ВІЛ/СНІД, туберкульозом, гепатитом вдалось врятувати за останні 20 років  епідемії ВІЛ\СНІД в Україні завдяки доступу до безперебійного лікування, АРВ-терапії. В той час, як від СНІДу з 1987 по 2020 померло 53547 людей, саме на статистиці живих, а не померлих хочуть наголосити активісти найбільшої пацієнтської організації БО «100% Життя» у Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу. Сьогодні вони разом з партнерами та пацієнтами з ВІЛ провели традиційну акцію біля меморіалу “Червона Стрічка” в Києві.

 

               «100% Життя» вже 20 років виборює безперебійне лікування – АРВ-терапію для  чверті мільйону українців з ВІЛ. Заради цього ми об’єднуємо міжнародних донорів, партнерів, владу. Попри те, що Україна досі посідає одне з перших місць в Європі за кількістю ВІЛ-позитивних, темпи смертності знижуються. Тому наша мета – робити все аби не втрачати людей. Зараз фактично відбувається “епідемія в епідемії”.  Під час COVID-19 люди  з ВІЛ є більш вразливі. Тому необхідно забезпечити доступ до вакцинування та безперебійний доступ до АРВ-терапії», – підкреслив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО «100% Життя»

Сьогодні Україна потерпає від епідемії COVID-19, під час якої люди з ВІЛ стають найбільш вразливими. Аби захистити ЛЖВ від іншої пандемії, пацієнтам з ВІЛ необхідно забезпечити  вакцинування від COVID-19 та вдосконалити схему надання АРВ-терапії.  Адже через локдауни не всі можуть вчасно діставатись до СНІД-центрів та отримати терапію. Тому, на думку активістів БО “100% Життя”, важливо видавати АРВ-терапію на максимально можливий час, аби  зменшити для пацієнтів з ВІЛ кількість контактів і необхідність приходити за терапією частіше.

 

За двадцять років боротьби з епідемією ВІЛ, Україна зробила значні кроки для захисту і підтримки ВІЛ-позитивних пацієнтів: доступні ліки та послуги дозволяють людям з ВІЛ прожити повноцінне життя на 100%. У часи подвійної епідемії (ВІЛ та COVID-19) активісти закликають всіх партнерів разом зберегти досягнення та послуги для ЛЖВ-спільноти.

               “Держава взяла на себе зобов’язання забезпечувати лікуванням пацієнтів з ВІЛ, — підкреслює Віктор Ляшко, Заступник Міністра охорони здоров’я України.В Україні діють сучасні протоколи лікування ВІЛ-інфекції і в разі позитивного тесту, пацієнт може одразу розраховувати на доступ до АРВ-терапії. В Україні лікування є доступним і безкоштовним. Завдяки розгортанню медичної реформи, супровід лікування  пацієнтів з ВІЛ можна також отримувати через лікарів первинної ланки”.

«За останні 40 років ВІЛ-інфекція залишила тяжкий слід в історії людства. Тільки у 2019 році майже 700 тис людей померло від СНІДу.  Сьогодні ми напевно знаємо, що цю смертність можна попередити.  Цього року Об’єднана програми ООН прийняла нову глобальну стратегію, яка дозволить впровадити бачення 0 смертей від СНІДу до 2030 року. Хочу підкреслити, що в Україні є всі складові аби це амбітне бачення стало реальністю вже в цьому десятилітті», — підкреслив Роман Гайлевич, Директор ЮНЕЙДС в Україні.

«С 2003 року Американський уряд інвестував більше 300 млн доларів у боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні. Це є прикладом неймовірного партнерства в рамках програми PEPFAR (Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД). Також Уряд США допомагає Україні із впровадженням медичної реформи. Ми віримо, що ця допомога сприяє сталості сервісів для ВІЛ-позитивних українців та надання медичної допомоги. Від імені Американського Уряду я б хотів підтвердити нашу підтримку у боротьбі з епідемією ВІЛ в Україні, реформуванні системи охорони здоров’я та впровадженні іноваційних підходів», — Бен Зиннер, директор офісу охорони здоров’я USAID

За  оціночними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей в ВІЛ.  Станом на 1 січня 2020 року 136 105 ВІЛ-позитивних українців отримують лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році – 15 871 особи). Терапія дозволяє людям з ВІЛ жити за умов безперебійного вживання. Тому для людей з ВІЛ вкрай важливо не припиняти прийом ані на день. Локдаун та обмежений доступ до медичних установ, де можна отримати АРВ-терапію,  несуть пряму загрозу для пацієнтів з ВІЛ.

За більш детальною інформацією звертайтесь:

Наталя Красненкова, 067 465 54 26, krasnenkova@prhouse.com.ua,

Оксана Мартинкова  095 831 33 40, oksanka.martynkova@gmail.com

   

Спікери акції:

–         Дмитро Шерембей, Голова координаційної ради БО «100% Життя»

–         Віктор Ляшко, Заступник Міністра охорони здоров’я України

–         Роман Гайлевич, Директор ЮНЕЙДС в Україні

–         Бен Зиннер, директор офісу охорони здоров’я USAID

–         Роман Родина, Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ

–         Ольга Руднєва, Директор Фонду Олени Пінчук

 

Статистика до Дня пам’яті 2021

 

Довідка про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні (за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України):

 

  • Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб.
  • Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію)

 

  • За 2019 рік від СНІДу померло 2 977 людей, що на 14% менше ніж у 2018 році. (Результати моделювання розвитку епідемії також вказують на стрімке зниження смертності від СНІДу в Україні після розширення доступу до АРТ у 2013 році та запровадження у 2016 рекомендацій ВООЗ щодо надання АРТ усім людям, які живуть з ВІЛ, при будь-якому числі лімфоцитів CD4 («Test and START»).
  • Накопичувальна кількість людей, які померли від СНІДу — 53 547 чоловік (1987-2020 роки)(кількість померлих за останні 10 років  (2010-2019 рр.) – 33 650 чоловік)

 

  • Основним шляхом передачі ВІЛ залишається  статевий— 71% гетеросексуальний контакт, 3% гомосексуальний (серед вперше зареєстрованих у 2019 році)
  • Вчасне діагностування ВІЛ-статуса та початок лікування — гарантує довге повноцінне життя.
  • Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним.Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря.
  • Безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додомучи знайти найближчий до вас пункт тестування, можна, скориставшись опцією “Хочу обстежитись” на сайті  https://prozdorovia.in.ua/khochu-obstezhytys/
  • Читати про зміну ставлення до ВІЛ-позитивних українців у дослідженні «Індекс стигми, 2020»
  • 1405
  • 0
Поділитись