До всіх новин

Пацієнтські організації вимагають відставки Шмигаля через загрозу краху системи охорони здоров’я з 1 січня 2021 року

 

Пацієнтські організації вимагають відставки Шмигаля через загрозу краху системи охорони здоров’я з 1 січня 2021 року 

 

Ми, БО “100% Життя” та БО “Пацієнти України”, як найбільші пацієнтські організації, звертаємось до Верховної Ради України та Президента України Володимира Зеленського. Вимагаємо від Верховної ради України відставки прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Від Президента України Володимира Зеленського вимагаємо взяти під особистий контроль питання недопущення зупинки виплат для медиків та лікарень у 2021 році.

 

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль хоче заблокувати всі виплати в медичній системі у 2021 році. Це призведе до колапсу медичної сфери, особливо під час збільшення випадків захворювань та госпіталізацій пацієнтів з COVID-19.

У команді Прем’єра міністр охорони здоров’я Максим Степанов штучно гальмує продовження програми медичних гарантій на 2021 рік (ПМГ). Станом на сьогодні, 21 грудня 2020 року немає затвердженого Урядом порядку реалізації ПМГ на перший квартал 2021 року. 

Це означає, що 31 грудня, коли закінчиться дія усіх без винятку 7 тисяч контрактів медичних закладів та 9 тисяч контрактів аптек з НСЗУ,  у останньої не буде жодних юридичних підстав фінансувати  лікарні та аптеки за надані медичні послуги та відпущені лікарські засоби. Лікарі, які повірили державі та намагаються працювати чесно, без хабарів та відкатів від фармкомпаній, та надавати якісні медичні послуги своїм пацієнтам, опиняться в ситуації, коли держава відверто їх зраджує.

Тоді з 1 січня 2021 року:

 

  • медичні заклади не отримають кошти до кінця лютого 2021 року (в розпал COVID-19);
  • понад 100 тисяч лікарів та 300 тисяч інших медичних фахівців не отримуватимуть заробітну плату щонайменше 2 місяці;
  • понад 2,5 млн пенсіонерів, які отримують ліки за програмою «Доступні ліки» залишаться без підтримки держави;
  • пацієнти оплачуватимуть всі послуги за свій рахунок.

 

 

Навмисне затягування подання та ухвалення Порядку реалізації Програми медичних гарантій призведе не лише до “падіння платежів” у медичній системі, а й до повернення фінансування закладів через інструмент субвенції. Тобто до відкату медичної реформи та повернення в медицину старих корупційних схем часів Януковича та Богатирьової. 

 

Адже субвенція — це знищення нової прозорої та зрозумілої системи фінансування медичних закладів, над якою так довго працювали Уряд та багато реформаторів. Це фактична зупинка реформи сфери охорони здоров’я, що знову заганяє лікарів в феодальні стосунки та вимагання коштів, а пацієнтів – в ситуацію, коли вони не можуть більше отримувати якісні та оплачені державою послуги. 

 

Ми вбачаємо в цьому усвідомлені та навмисні дії прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та Максима Степанова, які  хочуть зупинити процес реформування галузі, та намагаються повернути публічні кошти в ручне управління Міністерством! 

 

Ми вимагаємо у Верховної Ради України та Президента:

  • не допустити зупинки виплат для медзакладів, аптек та зарплат для лікарів; 
  • не допустити відкату у медичній реформі та повернення медичної системи до темних часів, коли пацієнти та лікарі були заручниками корупції, що принижувало їх честь та гідність! 

 

Пацієнти та лікарі не повинні страждати через особисті інтереси та бажання наживи прем’єр-міністра та очільника МОЗ!

  • 1798
  • 0
Поділитись