До всіх новин

«100% Життя» стала першою організацією регіону СЕЦА, яка оскаржила монополію на бедаквілін

16 червня 2020 року «100% Життя» подала заперечення до Укрпатенту проти видачі патенту на педіатричну форму препарату бедаквілін. Це заперечення стало першим в регіоні щодо препарату бедаквілін, а також першим в світі щодо педіатричної форми препарату.

Об’єктом поданої компанією Янссен Фармацевтика НВ заявки є речовина у формі композиції, а також спосіб отримання цієї композиції. У разі отримання патенту за даною заявкою компанія стане монополістом у сфері виробництва/імпорту дитячої версії препарату в Україні. Аргументацією проти видачі патенту є її невідповідність критерію “винахідницького рівня”, тобто очевидністю заявленого технічного рішення для середньостатистичного фахівця в даній сфері.

“На нашу думку, дана заявка є типовим прикладом “вічнозелених” патентів і жодним чином не містить нічого нового для сучасної фармацевтичної науки. У зв’язку з цим, ми направили наші аргументи в Укрпатент, щоб не допустити монополізації препарату в Україні. В інтересах українських пацієнтів наявність якомога більшої кількості виробників на ринку ліків, буде стимулювати зниження ціни і, відповідно, робитиме препарат доступним для тих, хто його потребує”- відзначив Сергій Дмитрієв, директор з політики та адвокації БО “100% Життя”.

Рішення Укрпатенту щодо оскарженої заявки на видачу патенту очікується протягом 1-1,5 року. Від нього буде залежати чи буде право на виробництво і імпорт в Україну препарату монополізовано заявником (його ліцензіатами) або препарат зможуть постачати в Україну необмежене коло фармацевтичних компаній за умови дотримання ними вимог до якості лікарського засобу.

  • 1700
  • 0
Поділитись