До всіх новин

Львівська Мережа вимагає якнайшвидше внести соціальний компонент у обласну програму протидії ВІЛ/СНІДу

 

Львівська Мережа вимагає якнайшвидше внести соціальний компонент у обласну програму протидії ВІЛ/СНІДу

Львівське відділення Мережі ЛЖВ наполягає на терміновому внесенні соціального компоненту з послуг догляду та підтримки до «Обласної цільової соціальної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу у Львівській області».

За словами представників Львівської Мережі, процес прийняття програми триває вже понад два роки, протягом яких область долає епідемію ВІЛ-інфекції без конкретного плану та стратегії. Крім того, після згортання у 2017 році програми Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, виконання і цього компоненту виглядає доволі сумнівно. Справа в тому, що керівництво ЛОДА «забуло» про необхідність реалізації плану переходу послуг з профілактики, лікування, догляду та підтримки для ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД людей на фінансування за рахунок місцевих бюджетів.

«У середньому кожного року в Львівській області реєструють близько 500 нових випадків ВІЛ-інфекції. Сьогодні у Львові на обліку в ЛОЦ СНІДу зареєстровано 2 993 (з них 918 в стадії СНІДу). Якщо у 2017 році Глобальний фонд припинить фінансування програми, а влада не візьме на себе фінансові зобов’язання з профілактики, лікування, догляду та підтримки для ВІЛ-позитивних та хворих на СНІД, до 2020 року у Львівській області буде інфіковано більш як 13 тис. осіб. Під загрозою інфікування опиняться наші друзі та близькі!» – говорить керівник Львівського обласного відділення «Всеукраїнської мережі ЛЖВ» Тигач Дмитро.

Нагадаємо, що з цієї причини 9 лютого 2016 року перед центральним входом у Львівську обласну державну адміністрацію ВІЛ-позитивні львів’яни та представники Львівського обласного відділення Мережі ЛЖВ провели акцію протесту «Цвинтар для живих».

«За словами представників ВІЛ-позитивної громади львівської області, активісти продемонстрували якою має бути реакція громадського сектору на незаконні дії влади. І хоч до них вийшли представники влади та запевнили, що соціальний компонент Програми буде прийнятий протягом кількох днів, вони налаштовані рішуче.

«У випадку не включення соціального компоненту, ми зобов’язуємся проводити соціальні акції із залученням представників міжнародних організацій, консульств та посольств Європейських держав, клієнтів організації та розпочати перемовини з представниками ГФ, USAID та Урядом України з метою з’ясування причин невиконання Закону України щодо реалізації «Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ», – наголошують активісти Львівської Мережі.

 

  • 1571
  • 0
Поділитись