До всіх новин

1728 днів в очікуванні знеболення: 6 мільйонів українців щодня переживають нестерпний біль і потребують медичного канабісу

Зараз медичного канабісу потребує 6 мільйонів українців. Це пацієнти з онкологією, епілепсією, військові та цивільні з симптомами ПТСР, люди з хворобою Паркінсона та іншими тяжкими захворюваннями. Пацієнти закликають депутатів нарешті проголосувати законопроєкт №7457 у другому читанні. 

 

19 березня 2019 року Верховна Рада прийняла до розгляду петицію про легалізацію медичного канабісу. Майже 5 років пацієнти з тяжкими захворюваннями чекають на знеболення. Пацієнтська спільнота запустила сайт з відліком кожної секунди, коли вони змушені переживати біль. 

13 липня 2023 року Парламент зробив перший крок і у першому читанні підтримав проєкт закону №7457 про регулювання канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Законопроєкт доопрацювали, і він чекає на прийняття в другому читанні вже майже півроку!

 

Нагадаємо, що медичний канабіс — це ліки, які легалізовані в 56 країнах світу (країни ЄС, Канаді, США та Великій Британії). Вони є ефективними при лікуванні понад 50 патологічних станів: епілепсії, розсіяного склерозу, неврологічних захворювань, захворювань травного тракту, хронічного болю, ПТСР тощо.

 

За легалізацію медичного канабісу виступають пацієнти, військові, лікарі, народні депутати, Уряд та Президент – загалом 70% українців.

 

Військовослужбовець Ігор Холодило вперше відчув на собі, що таке посттравматичний стресовий розлад, у 2016 році, коли в будь-який момент ніби знову переносився на поле бою. «Медичний канабіс — необхідний! Він може допомогти величезній кількості людей подолати психологічні проблеми, соматичні захворювання, травми та каліцтва», — розповідає пан Ігор. 

 

Шестирічна  Софійка все життя хворіє на церебральний параліч та епілепсію. Без препаратів на основі медичного канабісу дівчинка щодня переживала 5-6 судом на день, кожна з яких тривала від 2 до 30 хвилин. «Це дуже страшно виглядає: повне виснаження організму, сильні спазми, прокручування всього тіла з больовими відчуттями»,—розповідає мама Софії. Натомість у сусідній Польщі Софійка може легально лікуватися протисудомним препаратом на основі медичного канабісу. 

 

Отоларингологиня Наталія Комашко розповідає: «Я оперую людей, які отримали травми війни. Все частіше після багаточисельних операцій військові мають загострення посттравматичного стресового розладу та біль, з яким не можуть впоратися знеболюючі. Пацієнти часто втрачають нормальний сон, стають гіперактивними або емоційно нестабільними, у деяких навіть з’являються панічні атаки або суїцидальні думки. Тут здатен допомогти медичний канабіс. Його потрібно легалізувати зараз, бо щодня людей, які потребують медичного канабісу, стає більше».

За додатковою інформацією звертайтесь до Ольги Кондратюк, 0980398732 olha.k@patients.org.ua

  • 457
  • 0
Поділитись