До всіх новин

КОМІТЕТ ВР З ПИТАНЬ ПРАВООХОРОННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДТРИМАВ ЗАКОНОПРОЄКТ ПРО ДЕКРІМІНАЛІЗАЦІЮ ВІЛ/СНІДУ

7 жовтня 2024 р. відбулася знакова подія – Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності підтримав законопроєкт 9398 – «Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо вдосконалення кримінальної відповідальності за зараження інфекційними хворобами або інфікування їх збудниками».

Ми дуже вдячні народним депутатам України, які показали свою відданість європейським цінностям щодо захисту прав и свобод людини, недопущення дискримінації і стигматизації за станом здоров’я, а також внесли вагомий внесок в справу зупинення епідемії ВІЛ/СНІДУ та інших особливо небезпечних інфекційних хвороб.

“Від імені людей, які живуть з ВІЛ, а також фахівців з профілактики і лікування інфекційних захворювань особливу вдячність  ми висловлюємо народним депутатам Олександрі Устиновій і Олександру Бакумову, які  були ініціаторам цього законопроєкту та зробили все для того, щоб донести правильність і необхідність його положень до своїх колег” — підкреслює голова Координаційної ради БО “100% Життя” Дмитро Шерембей.

Так, народний депутат О. Бакумов як голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності, провів величезну підготовчу роботу щодо цього законопроєкту, глибоко розібравшись у сучасних досягненнях медичної науки щодо шляхів подолання епідемії, неодноразово заслуховував на засіданнях підкомітету позиції всіх стейкхолдерів, представників міжнародних організацій і пацієнтських організацій України. Все це дозволило напрацювати також і максимально ефективні шляхи запровадження запропонованих положень у життя.

Законопроєкт, ґрунтуючись на досягненнях сучасної медичної науки, рекомендаціях ВООЗ, ЮНЕЙДС, Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією, пропонує виключити з Кримінального кодексу України ст. 130 «Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби». В такий спосіб буде усунута безпідставна криміналізація поставлення в небезпеку зараження ВІЛ (ч. 1 ст. 130 КК України), яка широко застосовується щодо діянь, які не лише не призвели до передачі ВІЛ іншій людині, а й або взагалі не могли призвести до інфікування цим вірусом, або вірогідність такого інфікування наближається до нульової (укуси, плювання, сексуальні контакти з людьми, які перебувають у стані вірусної супресії тощо). За таких умов криміналізація ВІЛ, передбачена ст. 130 КК України, суперечить стандарту ЄС щодо пропорційності обмеження прав і свобод людини в демократичному суспільстві, що є неприпустимим з точки зору євроінтеграційних процесів.

Водночас, кримінальна відповідальність за умисне зараження особливо небезпечною інфекційною хворобою або інфікування збудником особливо небезпечної інфекційної хвороби буде посилена, оскільки такі діяння розглядатимуться як спричинення тяжких тілесних ушкоджень на підставі ст. 121 КК України.

“Ухвалення цього законопроєкту матиме позитивний вплив на стримування епідемії ВІЛ/СНІДУ в Україні, оскільки відсутність страху перед безпідставним кримінальним покаранням підвищить кількість тестувань, що дозволить виявляти інфекцію на ранніх стадіях, своєчасно застосовувати антиретровірусну терапію, виключатиме можливість подальшої передачі такої інфекції, – каже Валерія Рачинська, директорка з питань прав людини, гендеру та розвитку спільнот БО “100% Життя”.  – Як наслідок, люди, які живуть з ВІЛ, матимуть можливість не боятися безпідставних обвинувачень і кримінального покарання за створення аморфної небезпеки передачі інфекції”.

  • 162
  • 0
Поділитись