До всіх новин

Х Міжнародна конференція «Наука і СНІД» (21-24.07.2019, Мехіко)

З 21 по 24 липня 2019 року в Мехіко відбулася Хя Міжнародна конференція «Наука і СНІД», в якій брали участь співробітники БО «100% Життя».

Короткі підсумки конференції:

  • Апробація вакцини проти ВІЛ

III фаза дослідження нової вакцини проти ВІЛ найближчим часом буде проводиться серед чоловіків, які практикують секс з чоловіками, і транссексуальних осіб. В ході дослідження «Mosaico» буде проведена оцінка ефективності 4-х ін’єкційного режиму вакцинації для стимуляції імунного захисту від різних штамів ВІЛ.

«Ми прагнемо отримати узагальнені результати, які будуть корисними для населення, що несе на собі важкий тягар ВІЛ-інфекції» — сказала д-р Сюзан Бухбіндер, Глава комітету розробки протоколу дослідження «Mosaico». Сюзан Бухбіндер і колеги, які беруть участь в розробці вакцини і протоколу вакцинації, обговорили дослідження «Mosaico» на сесії.

Основа дослідження «Mosaico» була закладена в ході попередніх досліджень на мавпах і людині, перші з яких проводилися 15 років тому. В ході цих досліджень проводилося удосконалення складу вакцини і визначався найбільш ефективний режим її дозування.

Апробування режиму аналогічної вакцини вже проводиться серед 2600 мешканців південній частині Африки в рамках IIb фази дослідження «Imbokodo» (HVTN 705).

Для синтезу експериментальної вакцини використовувався вектор аденовірусу – нешкідливий попередник вірусу звичайної застуди – для доставки «цілого спектра» оптимізованих ВІЛ-антигенів з метою стимуляції імунної відповіді організму. До складу третьої і четвертої ін’єкції входитимуть gp140 протеїни.

В ході дослідження «Mosaico» буде проводитися оцінка ефективності вакцини за участю 3800 чоловіків, які практикують секс з чоловіками, і трансгендерних осіб у віці від 18 до 60 років в 24 дослідницьких центрах Північної і Південної Америки і в Європі. Учасники дослідження будуть рандомізовані на групу осіб, які отримують експериментальну вакцину, і на контрольну групу плацебо. Всім учасникам буде запропонований пакет комплексних профілактичних заходів проти ВІЛ. Зарахування в дослідження, як очікується, почнеться у вересні.

http://www.aidsmap.com/news/jul-2019/promising-hiv-vaccine-be-tested-gay-men-and-trans-people

  • ЮНЕЙДС про прогрес в боротьбі з епідемією і засудженням скорочення фінансування на боротьбу

Деякі держави вже виконали або навіть перевиконали завдання ЮНЕЙДС «90-90-90», які полягають у виявленні 90% всіх інфікованих осіб, надання доступу до антиретровірусної терапії 90% виявлених інфікованих і в досягненні адекватного вірусологічного контролю у 90% осіб, які отримують терапію, до 2020 року, в той же час інші країни відстають за цими показниками.

На глобальному рівні, кількість нових випадків ВІЛ-інфекції та показник смертності через СНІД-асоційовані захворювання продовжують знижуватися, але більш повільними темпами, ніж раніше. В цей же час, число людей, які отримують антиретровірусну терапію, продовжує зростати, і знаходиться на шляху до досягнення мети 2020 року. За даними 2018 року, в світі налічується 37,9 мільйонів ВІЛ-інфікованих осіб; 23,3 млн (62%) мають доступ до антиретровірусної терапії; зареєстровано 1,7 мільйона нових випадків інфекції і 770 000 випадків смерті через СНІД-асоційовані ахворювання.

У звіті особливо підкреслюється внесок громадських організацій в успішне розширення доступу  до лікування, в наданні допомоги щодо підвищення прихильності пацієнтів до терапії і в профілактиці зараження ВІЛ-інфекцією. Однак, в звіті також говориться про уповільнення прогресу і про його нерівномірності в регіонах, а також про скорочення фінансування програм у відповідь на ВІЛ-епідемію, що спостерігається вперше за весь час. Скоротилася фінансова підтримка з боку міжнародних донорів, і не зважаючи на те, що більше половини коштів на лікувально-профілактичні програми в країнах з низьким і середнім рівнем доходу виділено з внутрішнього бюджету, цього було недостатньо для погашення дефіциту.

«Для закінчення епідемії СНІД нам необхідно проявити політичну волю, – сказала Уповноважений Виконавчий директор ЮНЕЙДС Гунілла Карлссон, – що має починатися з належних інвестицій та вивчення передового досвіду країн. Перемога над епідемією СНІДу можлива, якщо ми сконцентруємо свою увагу на людях, а не на хворобі, створимо «навігаційні карти» для відстаючих груп населення та регіонів, поклавши в основу права людини, для того щоб охопити найбільш постраждалі верстви населення».

«У політичній волі повинен бути зрозумілий і ясний сенс, – емоційно висловилася активістка « 100% життя »- Мережа ЛЖВ Валерія Рачинська – Головним критерієм є життя. Коли мета – врятувати мільйони життів – стає зрозумілою, навіщо потрібна ця політична воля. Якщо мета – розвивати програми заради розвитку програм і виконання показників – то така політична воля нам не потрібна. Ми думаємо, що кількість людей, яких можна врятувати внаслідок політичної волі, стане хорошим стимулом для політиків діяти. Сфокусованість – ось запорука успіху боротьби з епідемією в перебігу останніх 15 років! »

http://www.aidsmap.com/news/jul-2019/unaids-outlines-progress-hiv-decries-funding-cuts

Звіт ЮНЕЙДС https://www.unaids.org/sites/default/files/media_asset/2019-global-AIDS-update_en.pdf

  • Ін’єкція замість таблетованого АРТ

Пацієнти, які отримують комбінацію двох ін’єкційних антиретровірусних препаратів пролонгованої дії (1 раз на місяць) висловлюють високу ступінь задоволення новим режимом, і майже всі заявляють, що вони вважають за краще даний метод терапії прийому таблетованих препаратів – за результатами двох спостережень, представлених на IAS 2019.

В ході дослідження «ATLAS» (Антиретровірусна Терапія для пролонгованих супресією) проводилася оцінка ефективності ін’єкційних препаратів «каботегравір + рілпівірін» (торгова назва таблетованій форми препарату «Едурант») серед осіб, які переходили на ін’єкційну схему терапії після досягнення повного вірусологічного контролю на тлі прийому стандартної таблетованій схеми терапії. Дослідження «FLAIR» (Перший Пролонгований Ін’єкційний Режим) оцінило ефективність комбінованої ін’єкційної терапії у осіб, вперше початківців ВААРТ. Представлені дані показали ефективність ін’єкційних схем терапії для досягнення вірусологічного контролю .

У дослідженні «ATLAS» взяло участь 616 ВІЛ-інфікованих осіб. Учасники дослідження або продовжували приймати схему комбінованих таблетованих препаратів або переходили на ін’єкційний режим «каботегравір + рілпівірін». Обидві групи досягли аналогічних результатів від проведеної терапії, проте, ці люди досягають ін’єкційні препарати, залишилися більш задоволені новим режимом. Через 44 тижні після переходу на ін’єкційне схему терапії, 97% учасників заявили, що вони віддавали перевагу пролонгованим ін’єкційним препаратів.

У дослідженні «FLAIR» взяли участь 556 осіб, вперше початківці антиретровірусну терапію. Учасники починали лікування з прийому таблетованій схеми терапії «долутегравір / абакавір / ламівудин» (Тріумек), а потім або переходили на ін’єкційний режим «каботегравір + рілпівірін», або продовжували стандартну схему таблетованих препаратів. Учасники, які перейшли на ін’єкційний режим, залишилися більш задоволеними лікуванням, і 99% з них заявили, що вони віддавали ін’єкційного методу свою перевагу.

Особи, які погодилися на участь в дослідженні нових ін’єкційних препаратів, можливо є більш мотивованими, ніж особи, які потребують терапії в реальних клінічних умовах.

http://www.aidsmap.com/news/jul-2019/people-hiv-express-high-satisfaction-monthly-injectable-regime

  • Чоловіки і їх внесок в кількість нових випадків ВІЛ-інфекції. Дослідження «PopART»

У програмах універсального доступу до терапії «тестуй — лікуй» слід надавати особливу увагу на охоплення терапією молоді для скорочення числа нових випадків зараження ВІЛ-інфекцією, — за результатами дослідження «PopART», представленого на IAS 2019.

«PopART» – дослідження, проведене за методом осередкової рандомізації, в рамках якого оцінювалося значення програм універсального доступу до АРВ-терапії «тестуй — лікуй». Дослідження проводилося в Замбії і Квазулу-Натал (ПАР). Громади були рандомізовані на отримання або стандартних послуг ВІЛ-тестування та лікування, або на проведення подвірних обходів з метою тестування і напрямки виявлених в ВІЛ-спеціалізовані центри.

Захворюваність на ВІЛ-інфекцію знизилася на 30% в громадах, в яких проводилося домашнє тестування і негайне направлення на лікування в порівнянні з громадами, які отримують стандартну допомогу.

Дослідники хотіли виявити групи осіб, які частіше передавали ВІЛ-інфекцію своїм партнерам в результаті відсутності доступу до терапії, переривання терапії або в результаті неспроможності терапії.

Проаналізувавши генетичний профіль вірусів у учасників дослідження, дослідники виявили, що найбільш заразними групами були чоловіки у віці від 25 до 29 років і жінки від 20 до 24 років.

Дві третини випадків зараження відбувалося з вини чоловіків, що підкреслює необхідність в залученні молодих чоловіків в лікувально-профілактичні програми і в проведенні заходів по підтримці адекватного вірусологічного контролю після початку терапії.

http://www.aidsmap.com/news/jul-2019/men-accounted-two-thirds-hiv-transmission-popart-prevention-trial

  • Набори для самотестування

Набори самотестування на ВІЛ (для тестування на дому) часто дають ложнонегатівних результати при повторній використанні ВІЛ-інфікованими особами, які приймають антиретровірусну терапію, що призводить до неправильного інформування інших про ефективність наборів самотестування для діагностики ВІЛ-інфекції.

Програми тестування повідомляють про значну кількість осіб, з уже встановленим діагнозом, які вирішили пройти повторне тестування на дому часто через появу у них сумнівів у правильності встановлення діагнозу або при повторному напрямку пацієнтів до центрів після виходу з-під спостереження переривання. У Південній Африці існує велика кількість лікарів, які стверджують, що вони можуть вилікувати ВІЛ-інфекцію. На тлі розширення дискусії щодо затвердження «невизначених – незаразний» , причина вищевказаної тенденції викликана нерозумінням і невірної інтерпретацією поняття «невизначуване вірусне навантаження».

На тлі широкого розгортання програм самотестування на ВІЛ, у населення з’являється все більше можливостей для проходження тестування, але без взаємодії з фахівцями, їм нікому пояснити значення результатів або підказати про необхідність проходження подальшого тестування. Небезпека полягає в тому, що деякі люди, охочі підтвердити свій ВІЛ-статус, отримують «невизначений» або «нереактивного» результат (псевдонегативну) або «нізкореактівний» (невизначений) результат, і припиняють приймати антиретровірусну терапію.

В даному дослідженні, 100 ВІЛ-інфікованих осіб пройшли тестування з використанням 6 наборів експрес-діагностики (один – із забором слини і п’ять – крові). Результати були інтерпретовані двома медсестрами.

У дев’яти учасників дослідження був отриманий принаймні один «ложнонегатівних» результат за даними одного або більше тестів. У кількох учасників «хибно-негативний» результат визначався при використанні декількох різних тестів. З усіх 600 тестів було отримано 16 «нереактивного» (ложнонегатівних) і 74 «нізкореактівних» результатів.

Д-р Мухаммед Маджо, котрий представив результати цього дослідження, прийшов до висновку, що ложнонегатівних результати мають серйозні наслідки для програм ВІЛ-тестування.

http://www.aidsmap.com/news/jul-2019/home-tests-arent-accurate-way-people-hiv-treatment-check-they-still-have-hiv

  • 2475
  • 0
Поділитись