dir->/media/actions/pres-reliz-rol`-merezhi-lzhv-yak-advokata-u-znyzhenni-ryzykiv-pereryvannya-likuvannya-v-ukrayini/

ПРЕС-РЕЛІЗ

Роль Мережі ЛЖВ як адвоката у зниженні ризиків переривання

лікування в Україні

За останні десять років ситуація з доступом до лікування ВІЛ-інфікованих громадян ніколи не була настільки критичною, як в 2015 році. Саме про це на прес-конференції в ІА «Уніан» сьогодні розповідали активісти Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Рівень поширення епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні є одним з найвищих серед країн Європи. Ключовим фактором в зупинці епідемії є своєчасне, якісне та безперервне лікування вже виявлених інфікованих на ВІЛ/СНІД громадян України. Тому забезпечення з боку держави якісної профілактики та лікування такого важкого інфекційного захворювання є не тільки конституційним правом громадян України на отримання безкоштовної медичної допомоги, але й найважливішим елементом національної безпеки держави.

Згідно з оціночними даними в Україні на початок 2015 року налічувалося 218 000 ВІЛ-інфікованих громадян, з яких станом на 01.07. 2015 року тільки 64 360 отримують антиретровірусну терапію. Згідно з Законом України «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки» до кінця року якісне лікування повинні отримувати 85698 ВІЛ-інфікованих громадян України. Однак, станом на сьогодні, ситуація з доступом до лікування ВІЛ-інфікованих громадян залишається критичною.

Пов'язано це з низкою як об'єктивних, так і суб'єктивних причин. Важка економічна ситуація, військовий конфлікт на Сході України, незаконна окупація АР Крим, затяжна політична криза в країні, проведення тендерних закупівель АРВ-препаратів у 2014 році МОЗ України за непрозорими процедурами - все це ставить під загрозу життя та здоров’я більш ніж 64 тисяч пацієнтів. Крім того, втрата контролю над епідемією в умовах переривання лікування практично гарантована. У цій складний час Мережа ЛЖВ бере на себе роль адвоката у зниженні ризиків переривання лікування в Україні.

«Щоб уникнути переривання лікування 63 088 пацієнтів і не допустити нового витка епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ», на прохання Міністерства охорони здоров'я України, двічі здійснила термінову закупівлю антиретровірусних препаратів за кошти гранту Глобального Фонду по боротьбі зі СНІДом, що надало можливість зберегти життя тисячам українських пацієнтів.», – зазначає Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Володимир Жовтяк.

Ведення активних бойових дій на Сході країни ставить додаткові виклики перед ВІЛ - позитивними пацієнтами. З квітня 2014 по липень 2015 близько восьми тисяч ВІЛ-позитивних українців опинилися під загрозою смерті або погіршення стану здоров'я через переривання лікування. Ця ситуація склалася через відмову уряду здійснювати поставки антиретровірусних препаратів в зону АТО. Доставкою ліків займалися активісти ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ / СНІДом».

Олександр Гатіатуллін, фахівець Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД з доступу до лікування на Сході України, коментує: «Ці люди користувалися різними засобами для того, щоб препарати були доставлені, іноді ризикуючи своїм життям або свободою. З лютого по липень 2015 Мережа доставила необхідний запас ліків. До Луганську було доставлено 2312 уп, до Донецька – 481 уп. на суму 13600 $. 20 серпня 2015 організація Médecins Sans Frontières (MSF) доставила антиретровірусні препарати, закуплені Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ / СНІДом, повторно, в якості гуманітарного вантажу. Даного резерву вистачить до кінця вересня 2015 р. Подальшу закупівлю і доставку препаратів на території, непідконтрольні уряду України, буде забезпечувати UNICEF за кошти Глобального фонду по боротьбі з туберкульозом, СНІДом та малярією 20 найменувань на суму близько $3,5 млн. Частина ліків вже на складах у Києві, в зону АТО вони повинні надійти найближчим часом.»

• Світлана Антоняк, лікар-інфекціоніст, науковий співробітник ДУ Інстітут інфекційних хвороб ім. Громашевського зазначила у своєму виступі: «Єфективна антіретровірусна терапія рятує життя та покращує здоров’я людей з ВІЛ-інфекцією. Вона попереджає розповсюдження ВІЛ, що є дуже важливим для збереження громадського здоров’я. При проведенні АРТ важливо усвідомлювати необхідність та важливість дотримання основних правил. Одним з них є забезпечення безперервності лікування для тих, хто його отримує, в межах ефективних схем АРТ. Також, вкрай важливим є якомога раніше починати АРТ хворим на ВІЛ-інфекцію пацієнтам, коли ще немає незворотних порушень імунної системи, немає СНІД-індикаторних захворювань, включаючи туберкульоз. Саме така стратегія спроможна попередити смерті пацієнтів з ВІЛ, зберегти їх здоров’я та відіграти профілактичну роль в профілактиці ВІЛ-інфекції та туберкульозу. Сама це є запорукою контролю над епідемією та збереження громадського здоров’я».

Тендерний процес в Міністерстві  охорони здоров'я України у 2014 році

Контактна особа: Константінова Ганна, керівник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ: +380679320516 a.konstantinova@network.org.ua

_KOY0268_.JPG

_KOY0293_.JPG