dir->/media/actions/pres-reliz-novi-investytsiyi-v-medytsynu/

22.12.2014

Нові інвестиції в медицину

ПРЕС-РЕЛІЗ

На сьогодні ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (Мережа ЛЖВ) – найпотужніша організація, що представляє інтереси 230 000 ВІЛ-позитивних українців.

Свідченням довіри міжнародної спільноти є надання гранту Україні у розмірі $133 881 757 доларів. 10 грудня 2014року Глобальний фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією погодив фінансування на 2015-2017 роки, у рамках якого Мережа ЛЖВ є співвиконавцем.

Внаслідок значної затримки тендерів, майже на три квартали, пацієнти лишались без лікування на перший квартал 2015 року. Для недопущення переривання лікування Мережа ЛЖВ відреагувала оперативно та здійснила екстрену закупівлю на $703 251 доларів, компенсувавши часові та інфляційні втрати бюджету Міністерства охорони здоров’я. Цим самим забезпечила пацієнтів життєво необхідним лікуванням на кінець 2014 та перший квартал 2015 року.

Мережа ЛЖВ спільно з пацієнтськими організаціями у 2014 році вела активну адвокацію щодо зниження цін на закупівлю АРВ-препаратів Міністерством охорони здоров’я (МОЗ), звертаючи увагу фармацевтичних компаній на складну економічну ситуацію та девальвацію національної валюти.

У результаті тривалих переговорів Мережі ЛЖВ із фармацевтичними компаніями в якості гуманітарної допомоги додатково отримано АРВ-препаратів на суму $1 млн. 448 тис. доларів. Завдяки зусиллям та швидкому реагуванні Мережі ЛЖВ всі пацієнти забезпечені лікуванням на перший квартал 2015 року без переривання.

Лише радикальні зміни на фармацевтичному ринку забезпечать вихід з тендерної кризи у 2015 році та нададуть змогу вижити пацієнтам, а саме:

· автоматичний допуск в Україну ліків, зареєстрованих у країнах ЄС, США, Канаді, Австралії, Японії, що збільшить конкуренцію на внутрішньому ринку АРВ-препаратів.

· спрощення участі виробників ліків у державних тендерах, що знищить штучно створені посередницькі монополії.

Глобальний Фонд контролює використання грантових коштів безпосередньо та через посередництво PwC в Україні – однією із чотирьох найбільших у світі міжнародних аудиторських компаній. Компанія PwC виступає у ролі місцевого агента фонду та здійснює регулярні перевірки фінансової і програмної діяльності отримувачів грантів, у щоденній взаємодії з Глобальним Фондом.

Обмеження прав пацієнтів в доступі до лікування є критичним рушієм десятилітньої боротьби. Досвід Мережі ЛЖВ в сфері закупівель, громадський аудит та прозора нормативна база, це один з прикладів захисту життя та руйнування неефективної системи використання бюджетних коштів.

«Розраховуємо на максимальну підтримку нинішнього міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, який повідомив про запровадження важливих ініціатив щодо закупівель та доступності ліків у рамках реформи української медицини. – каже Володимир Жовтяк, Голова Координаційної ради Мережі ЛЖВ. – Всеукраїнська Мережа ЛЖВ, виступаючи основним лобістом ВІЛ-позитивної спільноти, готова продовжити діяти рішуче задля забезпечення людей лікуванням.»

Станом на 2014 рік по 8-ми із 10-ти препаратів, що закуповує Мережа ЛЖВ, були знижені ціни у порівнянні з 2013 роком.

Додаток 1.  Динаміка зниження цін за період 2013-2014 роки, Глобальний Фонд

Лот

Таблеток в упаковці

Ціна за табл., ГФ, $ дол., 2013

Ціна за табл., ГФ, $ дол., 2014

Зниження ціни на препарати, ГФ, %, 2013/2014

Лот 1 – Абакавір, табл., капс., драже, 300 мг.

54%

Лот 3 – Абакавір/ Ламівудин, табл., капс., драже, 600мг/300мг.

54%

Лот 8 - Зидовудин/Ламівудин, табл., капс., драже, 300мг/150мг.

Лот 9 – Ламівудин, табл., капс., драже, 150 мг.

47%

Лот 11 - Лопінавір/Ритонавір, табл., капс., драже, 200 мг/50 мг.

0%

Лот 1 – Невірапін, табл., капс., драже, 200 мг.

11%

Лот 5 – Тенофовір, табл., капс., драже, 300 мг.

51%

Лот 6 – Тенофовір+Емтрицитабін, табл., капс., драже, 300 мг/200 мг.

30%

Лот 7 - Тенофовір + Емтрицитабін + Ефавіренз, табл., капс., драже, 300 мг/200 мг/600 мг.

24%

Лот 9 – Ефавіренз, табл., капс., драже, 600 мг.

71%

Фото зустрічі представників Мережі ЛЖВ та партнерів із членами правління Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією. Питання ситуації АТО та АР Крим.

3-meeting-gf and network-17-12-2014.JPG

1-meeting-gf and network-17-12-2014.JPG